no
en

Samarbeid for norsk maritim kompetanseberedskap ved Campus Ålesund

Samarbeid for norsk maritim kompetanseberedskap

 

En ressurs for hele landet – for totalforsvaret og for vår felles beredskap

 

Ålesund og aksen rundt Norsk Maritimt Kompetansesenter har siden 2008 etablert og utviklet en unik samlokalisering av akademia, forskning og et verdensledende maritimt næringsliv.  

Et sterkt maritimt næringsliv fra verft og tegnebord til skipsflåte og akademia, har tett på hverandre, gått i tet for fremtidig utvikling. 

Nå har utdanningsinstitusjonene og næringslivet i anledning Forsvarets langtidsplan (LPT) gått sammen for å utnytte ressursene våre enda bedre. Vi vil bidra til å løse både det militære og det sivile maritime behovet og vi vil bidra til å styrke vårt felles beredskap. 

Samarbeidsprosjektet for norsk maritim kompetanseberedskap vil være en samarbeidsarena mellom utdanning, forskning, forsvar og sivilt næringsliv for å bidra til å skaffe de maritime ressursene Norge trenger.

Vi leverer norske fagfolk i alle steg av planlegging, bygging og ombygging, vedlikehold og drift av nye og eksisterende fartøy. All utdanning av fagfolk skjer i tett samarbeid med et verdensledende næringsliv. 

 

Vi kan:

  • Tilby studieløp med unik tilgang til næringslivets ressurser. Studenter ved campus Ålesund har tilgang på verdensledende maritim teknologi i sin undervisning, ved anskaffelse av nye militære fartøy vil denne regionen være i særposisjon til å kunne tilby en unik læringsarena tett på hvor nye militære fartøy skal bygges og utrustes.
  • Utdanne og samordne tilgang på kandidater til de fleste posisjoner både til sjøs og på land.
  • Vi har fasiliteter til å kunne øke antall studieplasser i eksisterende tilbud.
  • Vi kan tilrettelegge for raskere utdanningsløp i tillegg til etter- og videreutdanning.
  • Vi kan bidra med oppbygging av reservestyrker ved resertifisering av allerede utdanna fagfolk og sjøoffiserer. Både innenfor ordinære semester eller ved å for eksempel legge inn dette i et ekstra sommersemester.
  • Vi kan levere norske fagfolk i alle steg av planlegging, bygging, vedlikehold og drift av nye og eksisterende fartøy.
  • NTNU bygger nå fullskala testfasiliteter (Fjord Lab)

 

Et kompetansesenter for hele landet!

I Regjeringens «Veikart for økt Produksjonskapasitet i forsvarsindustrien» er en av prioriteringene å gå i dialog med fylkeskommuner, regionale kompetansefora og kommuner, samt aktuelle bedrifter for å undersøke hvordan mer relevant personell kan rekrutteres og utdannes (FD). Ved å ta ut potensialet som ligger i dette samarbeidet, kan en teste og utvikle nye utdanningsløp, skreddersy hurtigløp for etter- og videreutdanning, og være en reell samarbeidspartner for forsvaret og det offentlige, og det de trenger av spesialutdanning og kompetanse de kommende årene. Både innen sikkerhet og beredskap, lokalt og nasjonalt. 

 

Bakgrunn: I den nye langtidsplanen for forsvaret skal sjøforsvaret få minimum fem nye fregatter og 28 standardfartøy. De 28 standardfartøyene skal utvikles og bygges i Norge, og fregattene skal bygges av eller i samarbeid med en nær alliert – det kan bli i Norge. I tillegg skal eksisterende flåte «livsforlenges» med oppgradering og vedlikehold. Møre og Romsdal er Norges tyngste skipsbyggerregion, og det vil derfor bli betydelig byggeaktivitet her.

Videre planlegges det for 1300 flere ansatte i Sjøforsvaret de neste årene, samtidig som vi vet at det er et stort rekrutteringsbehov i den sivile sjøfarten. 

Anskaffelsen av fartøyene, og personell- og kompetanseløftet i forsvaret, vil kreve et tett samspill mellom myndigheter, forsvaret og den sivile næringen.  

 

Om oss: 

Samarbeid for norsk maritim kompetanseberedskap ved Campus Ålesund består av blant annet:

  • NTNU, Fagskolen i Ålesund, Ålesund og Borgund videregående skoler, som allerede i dag leverer en komplett maritim utdanning. Her produseres det maskinister, elektrikere, matroser, styrmenn, kapteiner, shipping managere, rørleggere, sveisere, bachelor-, master- og doktorgrad for ingeniører og skipsdesigner, samt internasjonal markedsføring mm.

NTNU Ålesund -  Fagskolen i Ålesund - Ålesund videregående skole - Borgund videregående skole

  • NMK (Norsk Maritimt Kompetansesenter) en høyteknologisk næringsklynge, med et spekter av verdensledende maritime bedrifter, og derav unike fasiliteter og utsyr som utdanningsinstitusjonene drar nytte av med uttesting og hjelp av digitale tvillinger, prototype og simulatorer, på vei til ferdig bygde produkter.

Norsk Maritimt Kompetansesenter AS

  • Ålesund Kunnskapspark (ÅKP): med GCE Blue Maritime Cluster, som har nærmere 200 bedrifter innen skipsbygging og utstyrsleverandører i sitt nettverk. Dette underbygges med et etablert inkubatormiljø og digital katapult.

Ålesund Kunnskapspark (ÅKP) - Blue Maritime Cluster 

  • Maritimt Forum Nordvest, (MFNV): interesseorganisasjon for maritim næring med ca.130 medlemsbedrifter. 

Maritimt Forum Nordvest 

 

Kontakt:

Britt Giske Andersen, 

Prosjektleder for samarbeidskonstellasjonen

Mobil: 970 36 26

britt.andersen@maritimt-forum.no